Glutenvrij Taartje
 
 

chocolade karamel taart

 Recept voor een 24 cm taart óf

12  kleine 6 cm gebakjes





Ingrediënten deeg;

  • 175 gram glutenvrije bloem (Doves Freee witte bloem)
  •  50 gram cacao
  •  75 gram kristalsuiker
  • 150 gram koude boter
  •  10 gram psyllium vezels
  • 2 eidooiers
  • snufje zout
  • 2 eetlepels water


Ingrediënten karamel;

  • een potje dulce de leche indien verkrijgbaar óf
  • een blikje gecondenseerde melk lang in pan met kokend water koken.


Ingrediënten chocolade laag;
  • 250 gram pure chocolade
  • 2 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 100 ml melk


Begin indien je geen potje dulce de leche hebt met het maken van de karamel door een dicht blikje gecondenseerde melk in een pan met ruim kokend water te doen. Het blikje moet echt onder water staan (tussendoor even checken en evt water bijvullen) Dit laat je zo'n 3 uur koken.


Voor het deeg zeef je de bloem, de psylliumvezels en de cacao in een kom. Voeg de kristalsuiker toe en een snufje zout. Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg deze samen met de eidooiers en het water toe aan de droge delen. Kneed het geheel (in keukenmachine) tot een soepel deeg. Doe de deegbal in plastic en leg weg in de koelkast voor ca een uur.


Vet een taartvorm van 24 cm in (of de ringen van 7 cm) en leg een bakpapiertje op de bodem. Rol het gekoelde deeg plat tot een dikte van ca een halve cm. Bekleed de bodem van de taartvorm en een rand van ca 3 a 4 cm. Maak de rand mooi glad of geef het naar wens een kartelrandje voor de sier. Leg een op maat geknipt bakpapiertje op het deeg in de taartvorm en vul met bakbonen. Bak zo de bodem blind voor 10 minuten op 180 graden. Haal dan de bakbonen en het papiertje eruit en bak zo nog 5 minuten. Laat de taartbodem even afkoelen.


Maak de ganache door de chocolade au bain marie te smelten, roer goed door en zet even apart. Klop de eieren los in een kom. Verwarm in steel pannetje de slagroom en melk tegen de kook aan, giet een deel bij de eieren, roer vlot door en voeg de rest van de warme room er ook bij. Giet het mengsel terug in de pan, verwarm op lage stand en blijf zo'n ca 7 minuten roeren tot het iets begint te binden. Schenk dan door een zeef bij de gesmolten chocolade en mix met staafmixer even glad.


Vul de bodem voorzichtig met een potje dulce de leche óf met de zelfgemaakte karamel. Schenk hierop de ganache en doe meteen in een voorverwarmde oven van 150 graden. Bak de taart met ganache voor 5 minuten. Zet de oven uit (deur dicht laten) en laat de taart een uur in de restwarmte staan. Haal dan de taart eruit, laat verder afkoelen en zet daarna 2 uur (of meer) in de koelkast.


Geniet ervan!